Το λεξικό "Ορολογία φυσικής"
Το λεξικό αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε στη μνήμη σας τη βασική ορολογία της φυσικής. Μπορείτε να μελετήσετε ανά κατηγορία:
- Σώματα - Μίγματα
- Ενέργεια και Θερμότητα
- Μηχανική
- Έμβια - άβια και Φυτά - Ζώα
- Οικοσυστήματα
- Ηλεκτρισμός και Ηλεκτρομαγνητισμός
- Ήχος και φως! Τα κύματα.
- Οξέα Βάσεις Άλατα
- Μεταδοτικές ασθένειες
- Πεπτικό, Αναπνευστικό, Κυκλοφορικό, Αναπαραγωγικό Σύστημα
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ |
Διατροφική πυραμίδα | |||
---|---|---|---|
Στη διατροφική πυραμίδα απεικονίζεται η συχνότητα με την οποία πρέπει να καταναλώνουμε τις διάφορες τροφές. Περισσότερα... | |||
Πεπτικό σύστημα | |||
---|---|---|---|
ονομάζεται το σύνολο των οργάνων με τα οποία γίνεται η πέψη. Τα βασικά όργανα του πεπτικού συστήματος είναι τα δόντια, οι σιελογόνοι αδένες, ο φάρυγγας, ο οισοφάγος, το στομάχι, το λεπτό και το παχύ έντερο, το συκώτι, η χοληδόχος κύστη και το πάγκρεας. ΔόντιαΜε τα δόντια κόβεται και πολτοποιείται η τροφή. Ανάλογα με το σχήμα και τη λειτουργία τους τα δόντια χωρίζονται σε κοπτήρες, κυνόδοντες, προγόμφιους και γομφίους. Νεογιλά ονομάζονται τα πρώτα δόντια που αποκτά ένα παιδί, τα οποία αντικαθιστώνται περίπου στην ηλικία των έξι χρόνων. Σιελογόνοι αδένεςΤο σάλιο, που εκκρίνεται από τους σιελογόνους αδένες, διασπά το άμυλο και βοηθά στη δημιουργία της μπουκιάς. ΦάρυγγαςΟ φάρυγγας, σε συνδυασμό με τη γλώσσα, εμποδίζουν την μπουκιά να γυρίσει προς το στόμα και την σπρώχνουν προς τον οισοφάγο. ΟισοφάγοςΣπρώχνει την μπουκιά προς το στομάχι. ΣτομάχιΗ μπουκιά αναμειγνύεται με τα στομαχικά υγρά και γίνεται ένα παχύρρευστο υγρό. Λεπτό έντεροΜε τα υγρά του εντέρου το παχυρρευστο υγρό διασπάται ακόμα περισσότερο. Τα χρήσιμα συστατικά περνούν στο αίμα. Παχύ έντεροΤα άχρηστα υπολείμματα της τροφής γίνονται παχύρρευστα και τελικά αποβάλλονται. Συκώτι
Το συκώτι είναι αδένας, ο οποίος παράγει τη χολή η οποία διασπά τα λίπη. Χοληδόχος κύστηΕδώ αποθηκεύεται η χολή και εκκρίνεται στο δωδεκαδάκτυλο, το αρχικό τμήμα του λεπτού εντέρου. Πάγκρεας
Το πάγκρεας είναι αδένας, ο οποίος παράγει χημικές ουσίες είναι απαραίτητες για τη διάσπαση υδατανθράκων και πρωτεϊνών Αυτές εκκρίνονται στο δωδεκαδάκτυλο,, το αρχικό τμήμα του λεπτού εντέρου..
| |||
Πέψη | |||
---|---|---|---|
ονομάζεται η διαδικασία με την οποία ο οργανισμός μας παίρνει από τις τροφές τα χρήσιμα στοιχεία. | |||
Τροφή | |||
---|---|---|---|
Από τις τροφές παίρνουμε την ενέργεια και τις πρώτες ύλες που χρειαζόμαστε. Τα βασικά συστατικά των τροφίμων είναι οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες, τα λίπη, τα άλατα και τα ιχνοστοιχεία, οι βιταμίνες και οι φυτικές ίνες. ΠρωτεΐνεςΟι πρωτεΐνες έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του οργανισμού. Παίρνουμε τις πρωτεΐνες κυρίως από τα ζώα και τα προϊόντα τους, δηλαδή από το κρέας, το γάλα και τα αβγά. Πολύ σημαντικές όμως είναι κι οι φυτικές πρωτεΐνες που παίρνουμε κυρίως από τα όσπρια. ΥδατάνθρακεςΟι υδατάνθρακες είναι μία από τις κυριότερες πηγές ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Βρίσκονται κυρίως στο ρύζι, στα μακαρόνια, στις πατάτες, στο ψωμί αλλά και στα φρούτα, στις ρίζες των φυτών και στα όσπρια. ΛίπηΤο λίπος είναι ένα από τα συστατικά των τροφίμων.Το λίπος καίγεται στο σώμα μας για να έχουμε ενέργεια να κινηθούμε, να αναπνεύσουμε, να μιλήσουμε κλπ. Ταυτόχρονα, το σώμα μας χρησιμοποιεί το λίπος για να αποθηκεύσει ενέργεια. Βρίσκονται στις ελιές, τους ξηρούς καρπούς, στα λιπαρά ψάρια, στο κρέας και σε ζωικά προϊόντα, όπως το φρέσκο βούτυρο, το τυρί και τα πλήρη γαλακτοκομικά. ΙχνοστοιχείαΤο ασβέστιο, που είναι χρήσιμο για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, που βοηθά στη μεταφορά του οξυγόνου στα κύτταρα, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, το νάτριο και το κάλιο. Σε ακόμη μικρότερες ποσότητες χρειαζόμαστε στοιχεία, όπως το φθόριο, το ιώδιο, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός. ΒιταμίνεςΕίναι αναγκαίες για την αξιοποίηση των τροφών από τον οργανισμό, αλλά και για την άμυνα του οργανισμού μας απέναντι στις λοιμώξεις, Φυτικές ίνεςΟι φυτικές ίνες είναι ουσίες τις οποίες δεν απορροφά ο οργανισμός μας. Παρόλα αυτά, διευκολύνουν τη διάβαση της τροφής μέσα από τα όργανα του πεπτικού συστήματος. | |||