Το λεξικό "Ορολογία φυσικής"


λεξικοΤο λεξικό αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε στη μνήμη σας τη βασική ορολογία της φυσικής. Μπορείτε να μελετήσετε ανά κατηγορία:

ΦΩΣ

Αδιαφανή σώματα

από Vasilis Palilis - Sunday, 15 September 2013, 12:46 PM
 

σκιάΚατά τη Διάδοση του φωτός: αδιαφανή ονομάζονται τα αντικείμενα τα οποία δεν διαπερνά το φως

Πίσω τους σχηματίζεται η σκιά

Εκλείψεις

Είναι φαινόμενα που οφείλονται στη δημιουργία της σκιάς της σελήνης και της Γης,

έκλειψη ηλίουΈνα εντυπωσιακό αποτέλεσμα του σχηματισμού της σκιάς της Σελήνης εκδηλώνεται όταν η Σελήνη βρεθεί στην περιοχή μεταξύ της Γης και του Ηλίου Τότε η σκιά της Σελήνης σχηματίζεται πάνω στην επιφάνεια της Γης και συμβαίνει μια έκλειψη Ηλίου.

 

Ανάκλαση του φωτός

από Vasilis Palilis - Sunday, 15 September 2013, 1:08 PM
 

ανάκλασηανάκλασηΌταν μια δέσμη ακτίνων φωτός συναντήσει μία λεία και στιλπνή επιφάνεια, όπως είναι η επιφάνεια ενός καθρέφτη, αλλάζει πορεία, ανακλάται. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται κατοπτρική ανάκλαση. Η γωνία πρόσπτωσης των φωτεινών ακτίνων είναι ίση με τη γωνία ανάκλασης.

 

Απορρόφηση του φωτός

από Vasilis Palilis - Sunday, 15 September 2013, 6:52 PM
 

ονομάζουμε τη μερική ή ολική μεταφορά της ενέργειας του φωτός στο σώμα το οποίο αυτό συναντά

Είναι υπεύθυνη για δυο φαινόμενα:

Το χρώμα των σωμάτων. Το ηλιακό φως απορροφάται από τα σώματα κι επανεκπέμπεται. Αν εκπεμφθεί όλο το φάσμα το σώμα φαίνεται λευκό, αν είναι κόκκινο π.χ. θα επεμφθεί μόνο η κόκκινη ακτινοβολία. Αν απορροφηθεί όλο το φάσμα των μονοχρωματικών ακτινοβολιών φαίνεται μαύρο. 

Τη θέρμανση των σωμάτων. Η απορρόφηση της φωτεινής ενέργειας αυξάνει τη θερμική ενέργεια των σωμάτων. Έτσι τα σκουρόχρωμα ρούχα είναι κατάλληλα για το χειμώνα επειδή απορροφούν περισσότερη φωτεινή ενέργεια, ενώ τα ανοιχτόχρωμα είναι κατάλληλα το καλοκαίρι επειδή επανεκπέμπουν περισσότερη ενέργεια από αυτή που κατακρατούν.

 

Διάδοση του φωτός

από Vasilis Palilis - Sunday, 15 September 2013, 8:26 PM
 

Συσκευή για τη μέτρηση της ταχύτητας του φωτόςΤο φως διαδίδεται ευθύγραμμα και η ταχύτητα διάδοσής του στο κενό (περίπου 300.000 km/sec) είναι η ανώτατη ταχύτητα διάδοσης στο σύμπαν!

Το φως μπορεί να διαπερνά τα σώματα κατά τη διαδόσή του ή όχι. ΄Ετσι να σώματα διακρίνονται σε Αδιαφανή σώματα, Ημιδιαφανή σώματα και Διαφανή σώματα

Η διαφάνεια κάποιων υλικών εξαρτάται από τη θερμοκρασία και τη φυσική κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Το νερό και το κερί, για παράδειγμα, είναι διαφανή, όταν είναι υγρά, ενώ γίνονται ημιδιαφανή, όταν στερεοποιούνται.

 

 

Διάθλαση του φωτός

από Vasilis Palilis - Sunday, 15 September 2013, 5:30 PM
 
διάθλασηΌταν το φως διαπερνά τη διαχωριστική επιφάνεια δυο διαφανών μέσων καιδιάθλαση εισέρχεται από το ένα μέσο στο άλλο αλλάζει κατεύθυνση. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται διάθλαση
Εφαρμογή της διάθλασης είναι οι Φακοί κι επακόλουθο της διάθλασης του λευκού φωτός είναι το φάσμα και το ... ουράνιο τόξο.
 

Διαφανή σώματα

από Vasilis Palilis - Sunday, 15 September 2013, 4:44 PM
 

Διαφανή σώματαΚατά τη Διάδοση του φωτός:  Διαφανή ονομάζονται τα σώματα που επιτρέπουν στο φως να τα διαπεράσει.

Παρατηρήστε ότι η ταχύητα του φωτός στα διαφανή σώματα είναι μικρότερη από την αμτίστοιχη στο κενό και διαφορετική για κάθε διαφανές υλικό.

 

Διάχυση του φωτός

από Vasilis Palilis - Sunday, 15 September 2013, 5:16 PM
 

ΔιάχυσηδιάχυσηΌταν μια δέσμη ακτίνων φωτός συναντήσει μία  τραχιά και ανώμαλη, τότε οι ακτίνες ανακλώνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις και διασκορπίζονται, όπως δείχνει το σχήμα. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται διάχυση του φωτός.

Χάρη στη διάχυση βλέπουμε τα διάφορα αντικείμενα γύρω μας, καθώς φτάνουν στα μάτια μας κάποιες από τις φωτεινές ακτίνες, που διαχέονται, όταν προσπίπτουν σ' αυτά.

 

Ημιδιαφανή σώματα

από Vasilis Palilis - Sunday, 15 September 2013, 12:25 PM
 

ημιδιαφανήΚατά τη Διάδοση του φωτός: κάποια σώματα αφήνουν μέρος μόνο του φωτός να τα διαπεράσει και μάλιστα το διασκορπίζουν με αποτέλεσμα τα φωτεινά αντικείμενα που βρίσκονται πίσω τους να μας φαίνονται θολά. Τα αντικείμενα αυτά ονομάζονται ημιδιαφανή

 

Μάτι

από Vasilis Palilis - Friday, 3 January 2014, 6:32 PM
 

Το μάτιΕίναι το όργανο της όρασης. Οι φωτεινές ακτίνες ανακλώνται και διαχέονται πάνω σε όλα τα αντικείμενα. Έτσι κάποιες από αυτές φτάνουν στα μάτια μας.

  • Κόρη: ονομάζεται το άνοιγμα στο κέντρο της ίριδας, από όπου περνά το φως.Η διάμετρος της κόρης αλλάζει ανάλογα με τη φωτεινότητα. Με τον τρόπο αυτό ρυθμίζεται η ποσότητα του φωτός που περνά στο μάτι.
  • Κρυσταλλοειδής φακός: Το φως περνά μέσα από τον κρυσταλλοειδή φακό. Η καμπυλότητα του συγκλίνοντα αυτού φακού μεταβάλλεται, έτσι ώστε το είδωλο να σχηματίζεται πάντοτε καθαρό στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Πίσω από τον κρυσταλλοειδή φακό, στο εσωτερικό του ματιού υπάρχει ένα διάφανο ζελέ.
  • Αμφιβληστροειδής χιτώνας: Ο αισθητήριος χιτώνας του ματιού. Εδώ σχηματίζεται το είδωλο των αντικειμένων που παρατηρούμε. Η επιφάνειά του είναι καλυμμένη από εκατομμύρια φωτοευαίσθητα οπτικά κύτταρα.
  • Οπτικό νεύρο: Το οπτικό νεύρο συνδέει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα με τον εγκέφαλο. Μεταφέρει το οπτικό ερέθισμα από το μάτι στον εγκέφαλο. 
  • Ίριδα: ονομάζεται το χρωματιστό μέρος του ματιού. Είναι ένα διάφραγμα, στο κέντρο του οποίου υπάρχει ένα άνοιγμα, η κόρη, από όπου περνά το φως.
  • Κερατοειδής χιτώνας: Προστατεύει το φακό του ματιού. Ο χώρος αναμεσα στον κερατοειδή χιτώνα και το φακό είναι γεμάτος με υγρό.

 

 

Φακοί

από Vasilis Palilis - Sunday, 15 September 2013, 5:39 PM
 

Φακοί ονομάζονται ορισμένα διαφανή σώματα ειδικού σχήματος. Η λειτουργία τους βασίζεται στη διάθλαση του φωτός

συγκλίνωναποκλίνωνΣυγκλίνοντες ονομάζονται οι φακοί που είναι παχύτεροι στη μέση και λεπτότεροι στα άκρα. . Χρησιμοποιούνται στα μικροσκόπια και τα τηλεσκόπια.

Αποκλίνοντες ονομάζονται οι φακοί που είναι λεπτότεροι στη μέση και παχύτεροι στα άκρα. Χρησιμοποιούνται στο σκόπευτρο μιας φωτογραφικής μηχανής και στη διόρθωση σφαλμάτων της όρασης.

Στους συγκλίνοντες φακούς, οι φωτεινές ακτίνες συγκεντρώνονται σε ένα σημείο, ενώ με τους αποκλίνοντες, απομακρύνονται η μία από την άλλη.

 

Φάσμα

από Vasilis Palilis - Sunday, 15 September 2013, 5:36 PM
 

φάσμαΦάσμα (οπτικό φάσμα, φωτεινό φάσμα) ονομάζεται το σύνολο των χρωμάτων που εμφανίζονται κατά την ανάλυση του λευκού φωτός. Η ανάλυση του φωτός έχει ως αιτία τη διάθλαση του φωτός επειδή κάθε χρώμα (μονοχρωματική ακτινοβολία) έχει στα διαφανή μέσα διαφορετική ταχύτητα

σύνθεση φωτόςΣτο αντίστροφο φαινόμενο, τη σύνθεση του φωτός, η ανάμιξη των χρωμάτων δημιουργεί λευκό φως.

Η ανάλυση του φωτός είναι υπεύθυνη για το ουράνιο τόξο

 

Φως

από Vasilis Palilis - Sunday, 15 September 2013, 8:33 PM
 

Στη νεώτερη φυσική δεχόμαστε ότι το φως έχει δυική υπόσταση:

Το φως μεταφέρει/είναι ενέργεια. Η ηλιακή ενέργεια που φτάνει από τον Ήλιο στη Γη είναι καθοριστική για την ύπαρξη ζωής σε αυτή (Διάδοση θερμότητας με ακτινοβολίαΦωτοσύνθεση...)

 

Φωτεινή πηγή

από Vasilis Palilis - Sunday, 15 September 2013, 6:06 PM
 

Φωτεινές πηγές ονομάζονται τα σώματα που ακτινοβολούν φως, μετατρέπουν κάποιο είδος ενέργειας σε φωτεινή ενέργεια.

φωτεινές πηγές

 

Φωτόνια

από Vasilis Palilis - Sunday, 15 September 2013, 11:30 AM
 

ονομάζονται τα σωματίδια του φωτός. Δεν έχουν μάζα αλλά μεταφέρουν ενέργεια.

Ένα μικρό βίντεο για τον τρόπο που δημιουργούνται τα φωτόνια ... 

.